vineri, 31 iulie 2009

Două tipuri de comunicare

Se întâmplă foarte des să auzim „ştiam că aşa vei zice” sau „ştiam că aşa vei face”. În limbajul cotidian, acest tip de cunoaştere apriorică este numită „părere preconcepută”, iar în relaţiile dintre oameni, este în general respinsă.

Aşa cum se dovedeşte de cele mai multe ori, oamenii îşi cunosc esenţa, chiar dacă la nivel intuitiv. Neînţelegerile survenite în relaţiile dintre oameni sunt generate de confuzia dintre două tipuri de comunicare: cea de la conştient la conştientul celuilalt şi cea de la inconştient la inconştientul celuilalt.

Comunicarea de la conştient la conştient este comunicarea pe care o practicăm atunci când vrem să ne facem precis înţeleşi: argumentăm, structurăm, supunem rigorii logicii.

Comunicarea de la inconştient la inconştient se declanşează când intuim, simţim, percepem pe cineva, când nu mai sunt necesare cuvintele pentru a exprima gândurile. Este o comunicare perceptivă, iar înţelegerea se realizează prin identificarea afectivă cu celălalt. Prin acest tip de comunicare se explică antipatiile şi simpatiile la prima întâlnire, dragostea la prima vedere, fascinaţia faţă de o persoană etc. Este prima formă de relaţie între oameni, pe baza căreia se stabileşte legătura fuzională, indestructibilă.

Este foarte important ca oamenii să ştie ce tip de comunicare utilizează în relaţiile lor, pentru a înlătura posibilele neînţelegeri generate de combinaţia tipurilor de comunicare: de la inconştientul unuia la conştientul celuilalt sau invers, de la conştient la inconştient.

Gabriela Romaneţ

www.imagossite.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu